Fyra veckor
Idag har jag varit här i fyra veckor och tiden går otroligt fort. Har inte riktigt kännt för att skriva blogg. Även om det händer saker och man upptäcker ett nytt sorts liv känns det inte lika anmärkningsväert och nytt och spännande som när jag åkte till Frankrike. Vardagslivet infann sig ganska snabbt, och dagarna går fort med när det är mycket att göra. Jag har fem ämnen, som alla har en 3-timmarslektion per vecka, de flesta kl 09.30-12.30. Alla har ca 30 sidor läsning som ska göras till varje lektion, och ett grupparbete som sträcker sig öve hela terminen i varje ämne. Det är det som är ovant, att det är så mycket olika saker att göra samtidigt. Alla arbeten ska in ungefär samtidigt (i slutet av mars) och alla har börjat nu. Så lite svårt att veta hur mycket man ska prioitera nu, och hur stressigt det kommer bli sen. Men kul med grupparbeten i alla fall, att lära känna olika personer i varje klass! Och få lite hjälp med koncept på arbeten och språk och allting, skönare och roligare än att göra allt själv.
Ett klassrum på nionde vånignen med bra utsikt! Skolan går bra, förstår det mesta på föreläsningarna. Bara svårt att vissa lärare inte använder powepoint eller skriver på tavlan. Det är ju ändå vissa ord som jag aldrig hört innan, och utan att se det skrivet är det ju omöjligt att slå upp. En lärare pratade till exempel om "cerfs" trodde jag, och kom ihåg någonstans att det betydde "hjort". Pratade om frigivning av hjortarna under feodalismen. Lite skumt tänkte jag, men ändå en helt möjlig mening logiskt sett (har man fångat en hjort kan man frige den). Sen nörjade han prata om att hjortarna organiserade sifg oh började arbeta för pengar. Som tur var är detta en lärare som har powerpoint, så jag kunde till slut se att det stod "serfs" med s istället, och slå upp det. Det betyder slavar. Uttalas på exakt samma sätt. Ibland är det ta mig tusan omöjligt det här språket..
I lördags var vi i Ottawa på en dagstur med Pierres skola. Två timmar i buss dit ungefär. Först var det rundvisning på parlamentet, eftersom Ottawa faktiskt är Kanadas huvudstad fast den bara har typ 800 000 invånare. Sen åkte vi till Civilisationsmuséet, som var väldigt fint, och handlade mycket om ursprungsbefolkninarna i Kanada. Vi hann inte se så mycket av staden förutom utsikten från ett torn, men alla hade sagt innan vi åkte att det inte finns något att se i Ottawa så det gjorde inte så mycket.
Jag och Louise utanför parlamentet. Ser ju verkligen ut som det int efanns någon stad alls, men det fanns det!
Utanför muséet med parlamentent i bakgrunden. Ser ut som ett helt slott!
Kanadas två traditionella dräkter, hehe.. Vet inte riktigt varför hockeyutrustningen fick vara med på utställningen..
Vi var och åt på en bufférestaurang. Du betalar 22 dollar (som blir 30 sen med skatt som inte är inräknat och obligatorisk dricks), sen får du en meny och kryssar för vad du vill ha (typ en räcka, en vårrulle). Du får beställa in så många gånger du vill, men du måste äta upp allt du beställer annars får du betala extra! Ganska bra koncept på buffé faktiskt...
Sen hänger vi mycket med utbytesstudenter från Lina och Louises skola. Här är lite folk från alla håll och kanter på förfeste hemma hos oss den första veckan. Bra med lite olika såna nätverk så händer det alltid något. För just på min skola verkar det inte vara så aktiv utbytesstudentgrupp. Tisdagsbio har nästan blivit en tradition, kostar bara 40-50 kr att gå på bio här. Sjukt! Alla andra priser är ganska lika, men det är också billigare att fika på caféer. Bra prioriterat Kanada!
Skridskoåkning på berget någon helg. De flesta svenskar åker skridsko bättre än de flesta fransmännen kan vi konstatera.
Promenad på ön Jean Drapeau förra helgen.
Har förresten saknat fransmän och deras sätt att tänka! Vi har ju redan pratat och jämfört nationella vanor här i hemmet, och jag berättar att vi väldigt sällan äter dessert efter maten i Sverige, så som de gör i Frankrike. Någon dag efter hade Pierre tydligen tänkt en del på det där, och frågade till slut: Men äter ni aldrig frukt då i Sverige? När gör ni det i så fall? Vi äter det som mellanmål säger jag, och vet redan att mellanmål i Frankrike är något som bara är till för barn. Så jag ifrågasätter som vanligt hur de klarar sig på kaffe och kakor/syltbaguette från kl 7 till 12. Jo, man koncentrerar sig inte jättebra i slutet, och är nästan svimfärdig, erkänner Pierre... Men mellanmål, det är inget för vuxna..
Kommentarer
Postat av: AnnaSalomonson
Så roligt att läsa och se de fina bilderna, TACK!
Du verkar ha funnit dej väl tillrätta där långt
bort i vida världen.God fortsättning,mitt kära barnbarn!!!
Postat av: Sofia Eriksson
Jättekul att se bilder och läsa om din nya vardag!! Du saknas hemma ska du veta men underbart å se att du har det bra :*
Trackback